59 414 седмокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване по математика

Днес се очаква 59 414 ученици да се явят на националното външно оценяване по математика след седми клас. Изпитът ще започне в 9:00 часа и ще се проведе в 1665 училища, където ще има общо 5430 зали, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН).

Тестът включва общо 23 задачи, същият брой както миналата година. Има обаче промени в първата част: всичките 20 задачи ще бъдат с избираем отговор, докато миналата година 18 от тях бяха с избираем отговор, а две – с кратък свободен отговор. Във втората част учениците ще решават три задачи със свободен отговор.

Продължителността на изпита също е променена. Първата част ще продължи 75 минути, с 15 минути повече от миналата година, докато времето за втората част остава непроменено – 90 минути.

Резултатите ще бъдат обявени до 2 юли.

На 19 юни седмокласниците се явиха на националното външно оценяване по български език и литература, което включваше 26 задачи. Във втория модул учениците трябваше да направят подробен преразказ на разказа „Изборът“ на Кристин Димитрова.

Въпрос 25 от изпита изискваше учениците да разсъждават върху цитат от разказа „Една българка“ на Иван Вазов, обясниха от МОН.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване