България, Румъния и Турция започнаха операции по разминиране на Черно море

Турция, Румъния и България започнаха съвместни противоминни операции в Черно море на 1 юли с цел подобряване на безопасността на корабоплаването, особено за износа на украинско зърно, съобщава Bloomberg.

Инициативата, водена от Анкара, представлява първото голямо съвместно действие на черноморските страни от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Операциите са насочени към неутрализиране на мини, които се носят в някои райони на Черно море в резултат на военните действия в региона.

Трите страни, членки на НАТО, подписаха споразумение за съвместна борба с морските мини в Черно море на 11 януари тази година. Българското правителство подчерта, че дейността на групата не е насочена срещу никоя друга страна. Операцията по разминиране има за цел да подобри взаимодействието и добросъседските отношения между участниците.

Конфликтът между Русия и Украйна, които са ключови производители на зърно, застраши безопасното преминаване на товари. Киев откри свой черноморски износен маршрут миналата година, след като споразумението за безопасен коридор, подкрепено от Русия, Турция и ООН, се разпадна, но маршрутът остава рисков.

Според украинското министерство на инфраструктурата, страната е изнесла 37,4 милиона тона селскостопански продукти от Одеса, Черноморск и пристанище Южни от отварянето на морския коридор през август 2023 г.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване