Банкноти с лика на крал Чарлз от днес са в обращение във Великобритания

От днес във Великобритания влизат в обращение банкноти с лика на крал Чарлз, предаде Ройтерс. Това става близо две години след като той наследи престола от покойната си майка, кралица Елизабет. Новите банкноти от 5, 10, 20 и 50 лири ще бъдат емитирани от „Банк ъв Ингланд“, като съществуващите банкноти с лика на Елизабет ще останат в обращение.

Централната банка заяви, че новите банкноти с крал Чарлз Трети ще навлизат постепенно, за да се сведе до минимум екологичното и финансовото въздействие на промяната. Елизабет е първият монарх, чийто образ се появява на британските банкноти, докато изображения на крале и кралици са били на монетите в Англия повече от 1000 години.

Първите образци на новите банкноти бяха показани през декември 2022 г., малко след като в обращение влязоха монети с лика на Чарлз. Изключвайки изображението на новия монарх, оформлението на банкнотите не е променено.

Във Великобритания използването на пари в брой рязко намаля през последните години, като потребителите предпочитат дебитни карти и електронни плащания. През 2014 г. плащанията в брой представляваха повече от половината трансакции в магазините, но до 2021 г. те спаднаха на 15%, отчасти поради ограниченията заради КОВИД-19. През 2022 г. дялът им нарасна до 19%.

Управителят на централната банка Андрю Бейли заяви, че банката има ангажимент да предлага банкноти, докато се търсят от обществеността, и пускането на новите банкноти в обращение е доказателство за този ангажимент. Миналата година британското правителство прие законодателство, изискващо от банките да осигурят наличност от пари в брой.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване