Белгийски виртуоз пресъздава българска народна песен с гласа на Нина Николина

Белгийският пианист Даниел Верстапен подготвя изненада за двойния си концерт в България. Той ще представи своя интерпретация на автентичната народна песен „РАЙНА“, като за творческо партньорство е поканил Нина Николина. Верстапен споделя, че е впечатлен от българския фолклор и особено от гласа на Нина Николина, който е открил чрез филма „Белгийският крал“. Той описва българските народни песни като дълбоки и богати на легенди и предания.

По време на световното си турне „Bridge Between Cultures / Мост между Култури“, Верстапен включва във всяка дестинация изпълнение на местна, позната песен. За концертите си в Пловдив и Габрово, които следват след изявите му в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк и „Сидни Опера“ в Австралия, той ще представи своя прочит на песента „РАЙНА“.

Процесът по създаването на музиката включва колаборация с Нина Николина, която е избрала текста и мелодията на песента, посветена на Райна Княгиня и изпълнена от Надка Караджова. Аранжиментът е дело на Явор Русинов, а в концертите ще участват перкусионистът Калин Вельов, кавалистът Дамян Йорданов и хор „Магическите гласове“.

Освен това, Верстапен ще изпълни специален сет с някои от най-популярните песни на Любо Киров, изпълнени на живо от самия Любо, съпроводен от пианото на Верстапен.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване