Бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев е осъден за принуда

Бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев е осъден окончателно за принуда, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС). Той е признат за виновен за злоупотреба с власт във връзка с ремонта на Националния дворец на културата за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Делото срещу Кръстев е образувано по негова жалба срещу решението на апелативния съд, след като на първа инстанция е признат за виновен. Той е обвинен, че чрез заплахи за уволнение е принудил Иван Б. и Даниела И., членове на комисията за провеждане на обществена поръчка, да занижат оценката на „Главболгарстрой“ АД и да завишат тази на „Галчев инженеринг“ ЕООД. Кръстев е осъден на 3 години условно с пет години изпитателен срок.

Втората инстанция потвърждава присъдата, но през ноември 2022 г. ВКС връща делото за ново разглеждане. В крайна сметка, ВКС отхвърля жалбата на Кръстев като неоснователна, неустановявайки съществени процесуални нарушения или нарушено право на защита.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване