Боливийски учени ще наблюдават топенето на ледниците в реално време с ново оборудване

Icebergs drift in calm seas off the Greenland coast.

Учени от Боливия се надяват да проследят промените в ледниците със светкавична скорост, съобщава Ройтерс.

Научното оборудване, което се инсталира на планинския връх Хуайна Потоси в страната, ще позволи измервания на масата на ледниците в реално време в сравнение с по-бавните стари методи.

Глациологът Едсон Рамирес от боливийския Висш университет Сан Андрес поясни, че новото оборудване може да осигури ежечасни измервания на масата на ледниците, в сравнение с класическите методи, които позволяват месечни или годишни отчитания.

„Този път правим измерванията много по-бързо и в реално време“, каза Рамирес.

Такива измервания могат да помогнат за определяне на скоростта на топене или колко живот е останал на даден ледник, добави той. Ледниците играят важна роля за водоснабдяването в планинската верига на Андите, като проучванията показват, че те осигуряват около 27% от водата в района на планинската верига Кордилера Реал в Боливия през сухия сезон.

Екстремните метеорологични явления като горещи вълни и суши натоварват водните запаси в цяла Южна Америка, което прави по-точните измервания на ледниците важен инструмент.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване