Делото за клевета срещу жени, разпространили теорията, че Брижит Макрон е била мъж, започва утре в Париж

Две жени ще бъдат изправени пред съда в Париж утре следобед за разпространение на клеветнически слухове в интернет, твърдейки че Брижит Макрон, съпругата на френския президент, някога е била мъж. Едната от тях се описва като „медиум“, а другата като „независима журналистка“. През декември 2021 година те публикували в YouTube теория,в която определили Брижит Макрон като „напълно измислена“. Теорията разпространява мнението, че Брижит Макрон, с рождено име Троньо, никога не е съществувала като жена, а нейният брат Жан-Мишел е предприел операции за смяна на пола и е приел нейната самоличност.

Според тази клеветническа теория, която често се появява в социалните мрежи след избирането на Еманюел Макрон през 2017 година, съществува огромна конспирация, с цел прикриване на промяната в гражданското състояние на Брижит Макрон. Слухът дори довел до обвинения в педофилия, отправени към нея. Публикуването на видеоклип в YouTube увеличило аудиторията на тази лъжлива информация, като тя дори стана популярна сред крайната десница в САЩ, във време на президентската кампания.

В четиричасовия клип в YouTube двете жени показват снимки на Брижит Макрон и нейното семейство, представят детайли за предполагаемите операции, които според тях тя е претърпяла. Те също така твърдят, че тя не е била майка на трите си деца и предоставят лична информация за нейния брат.

На 31 януари 2022 година Брижит Макрон подава жалба за публична клевета като частно лице, която води до съдебен процес. Съдът през 2023 година отхвърля друг граждански иск, свързан с нарушаване на личния й живот и нанасяне на вреди на имиджа й, признавайки фактите за клевета.

Тази ситуация показва, че няколко жени политици по света, включително Мишел Обама, Камала Харис и Джасинда Ардърн, са станали жертва на трансфобски нападки във видеоклипове и други форми на социални медии.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване