Димитър Главчев от Берлин: България е готова да дари енергийно оборудване за 1 млн. лева на Украйна

България е готова да дари енергийно оборудване на стойност 1 млн. лева на Украйна, за да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната. Това обявиха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в Берлин. Те също така съобщиха, че процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“ е в напреднала фаза и че се обсъжда коридор за износ на електроенергия от България за Украйна.

Главчев подчерта, че България работи за ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и обсъжда държавни гаранции за реализацията му, като това е важно не само за заместване на руския природен газ от 1 януари 2025 г., но и като знак на солидарност с Украйна.

Служебният премиер също така акцентира върху готовността на България да има конкретен принос за възстановяването на Украйна и подчерта щетите, които Киев понася заради войната с Русия. Той заяви, че български компании са готови да се включат в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура, както и в изграждането на транспортна и водоснабдителна инфраструктура и строителство на жилищни и обществени сгради.

Главчев посочи, че Украйна трябва да бъде пълноценно интегрирана в развитието на Пан-европейските транспортни коридори, което ще бъде от полза както за Украйна, така и за ЕС. Той също така обърна внимание на мащабните щети върху околната среда и заяви, че България е готова да помогне в областта на опазване на околната среда и реставрация на културното наследство на Украйна.

Главчев заяви, че партньорите на Украйна имат волята и капацитета да окажат подкрепа за възстановяването на страната. Той определи Механизма за Украйна „Ukraine Facility“ като мощен инструмент на ЕС за дългосрочна подкрепа при възстановяването на Киев.

По-рано същия ден, украинският президент Володимир Зеленски призова за международна помощ за възстановяване на енергийната инфраструктура на Украйна и за дългосрочни инвестиции в енергийната система.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване