Глоба са отнесли над 100 водачи на електрически тротинетки в Пловдив от началото на годината

В Пловдив се увеличават сигналите за опасно управление на електрически тротинетки по главните улици и пешеходните зони. От началото на годината полицията е наложила над 100 глоби на водачи за различни нарушения.

Общинският съветник от Пловдив, Стефан Шилев, сподели своя опит, когато забелязал две момчета с електрически тротинетки, които се движели безотговорно. Те го изпреварили на изхода на града с много висока скорост, преминавайки от едно пътно платно на друго, което е изключително опасно. Според него, те са движели със скорост над 80-90 км/ч, без каски или други предпазни средства, създавайки смут сред другите участници в движението.

Инспектор Здравко Гагъшки от „Пътна полиция“ в Пловдив обясни, че според закона тротинетките трябва да се движат само по велоалеите или в дясната лента на пътното платно. Максимално разрешената скорост за тях е до 25 км/ч в градовете, а извън градските зони над 50 км/ч не е разрешено използването на тази инфраструктура.

В Пловдив вече съществува наредба, която забранява движението на колелета и тротинетки по главната улица и в градската градина, като нарушителите могат да бъдат глобявани със суми от 20 до 50 лева.

Кметът на Пловдив, Костадин Димитров, посочи, че патрулите постоянно следят за нарушенията и призова гражданите да бъдат активни и да съобщават за нарушенията, които забелязват.

Комисията по транспорт в Общинския съвет на Пловдив разглежда възможността за въвеждане на допълнителни ограничения за движението на тротинетки, за да се намали рисковете и да се подобри безопасността в града.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване