Голям пожар бушува край кипърския град Пафос

Голям пожар бушува в област Пафос на западното крайбрежие на Кипър. В резултат на това, Кипър активизира Националния си план за действие при изключително сериозни инциденти и поиска международна помощ чрез Европейския механизъм за гражданска защита (RescEU), за да осигури допълнителни въздушни средства за гасене на огъня.

Пожарът е избухнал в ранния следобед в труден район със сухи треви, ниска растителност и дървета. Веднага след сигнала, патрулиращ самолет на горското стопанство забелязва огъня и започва да хвърля вода. Трудният терен и силните ветрове усложняват борбата с пламъците, които се разпространяват бързо, покривайки част от град Пафос с гъст дим.

Спасителните усилия включват силни наземни и въздушни екипи, включително четири хеликоптера, два от които пристигат от Йордания. Местните власти участват с цистерни за вода и селскостопанска техника, а организирани групи от доброволци също се включват в усилията за гасене на огъня.

Има съобщения за изгорели имоти, къщи и животни, но благодарение на спасителните екипи, някои фермери са били спасени от пламъците. Гражданска защита и полицията продължават евакуацията на редица села в района.

Гърция обяви, че ще изпрати два противопожарни самолета в отговор на искането на Кипър за международна помощ, а още въздушни средства се очакват от Йордания.

Червеният код за опасност от горски пожари е в сила в резултат на екстремните температури, които превишават 40 градуса и обхващат острова от началото на миналата седмица.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване