Илияна Йотова: Мандатът на Урсула фон дер Лайен е един от най-слабите

Илияна Йотова, вицепрезидент на Европейската комисия, изрази мнение, че мандатът на Урсула фон дер Лайен е един от най-слабите на Европейската комисия. Тя направи тези коментари по време на конференция за бъдещето на Евросъюза, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.

Йотова отбеляза определени успехи в областта на цифровата регламентация и усилията за постигане на по-голяма автономност на ЕС в производствените процеси. Въпреки това, тя не спомена Зелената сделка сред тези успехи.

Вицепрезидентът коментира и нарастващото доверие към крайнодесни партии в Европа, като посочи, че традиционните политически сили бягат от ангажимент с европейски въпроси, което оставя пространство за крайнодесни идеи да укрепват негативните перцепции за европейската интеграция. Йотова критикува и събитията в кампанията за евроизборите, отбелязвайки, че големите теми като социалните въпроси бяха занемарени, а регионалните интереси доминираха.

Тя подчерта необходимостта от реформи в европейските политики, като спомена примери като Пакта за стабилност и растеж и критериите за членство в еврозоната. Йотова завърши с призив за по-активна позиция на България в ЕС и надежда, че българските представители в Европейския парламент ще бъдат добре подготвени за бъдещите предизвикателства.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване