Имало е изтичане на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ “Козлодуй”

Имало е изтичане на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев за “Труд news”. Изтичането е станало по време на ремонт в рамките на херметичния обем на блока, като няма опасност за населението или околната среда. Водата е радиоактивна и съдържа високо ниво на борна киселина, която предизвиква силна корозия върху металните компоненти. Ремонтният персонал трябва да почисти всички засегнати места, но е възможно някои от пораженията да останат непочистени.

Касчиев посочи, че водата е засегнала външната страна на корпуса на трети парогенератор, както и тръбопроводи и кабели. Той прогнозира, че при следващото отваряне на херметичния обем вероятно ще има следи от корозия, което може да доведе до внезапни изключвания на датчици и прекъсвания на кабели.

Инцидентът е станал във вторник, като става въпрос за изтичане на 30 куб. метра вода. Касчиев изрази изумление от факта, че дежурният персонал не е засекъл теча навреме, което той определя като шокираща безотговорност.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване