Инфекцията от коклюш у нас продължава да се развива, но с по-ниски темпове

Инфекцията от коклюш в България продължава да се разпространява, но с по-ниски темпове, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив. Тъй като коклюшът е лятна инфекция, сега е неговият сезон. След първата вълна, която засегна западните части на страната – София, Кюстендил, Перник и Благоевград, разпространението значително намаля. Към днешна дата има 1611 случая, което е увеличение, но със сравнително нисък темп. Кунчев обясни, че вирусът трудно намира неимунни деца за заразяване, тъй като повечето случаи са при деца под два месеца, преди възрастта за имунизация. Намаляването на възрастовата граница за имунизация на месец и половина също помага, както и ваксинирането на близо 600 бременни жени, което намалява възможността за разпространение на заболяването. Тези мерки помагат за значително ограничаване на инфекцията в сравнение с други страни.

В Румъния има над 8500 случая. Според Кунчев, през лятото и есента ще продължат да се регистрират случаи, но няма да се стигне до експлозивно разпространение, както в Западна Европа, тъй като вирусът трудно намира неимунни лица.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване