Изумяващ саркофаг бе изровен в Египет

Екип от археолози, воден от генералния секретар на Върховния съвет по античност Мустафа Вазири, откри невероятна находка в Миня, Среден Египет, съобщиха световни агенции. Археолозите разкриха древно гробище за знатни особи и жреци от периода на Новото царство (1580-1070 пр.н.е.). Те откриха дървен саркофаг на жена на име Нани, която според йероглифите и папирусите в ковчега е била жрица на бог Тот.

Също така бе намерен втори саркофаг на Тади Ист, дъщеря на върховния жрец на Тот в Ашмунейн. Най-интересното откритие за археолозите бе рисунката от вътрешната страна на капака на саркофага, изобразяваща жена, която напомня на Мардж Симпсън от популярния сериал „Семейство Симпсън“. Рисунката показва жена с жълта кожа, облечена в зелена рокля и държаща синя шапка, наподобяваща прическата на Мардж Симпсън.

Вътрешната част на ковчега съдържа и други човешки фигури, представящи дванадесетия час, което според учените е „рядка и важна сцена, невиждана досега“.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване