Колумбийска бунтовническа група се съгласи на едностранно прекратяване на огъня след преговори с правителството

Колумбийската отцепническа група на бившите партизани от FARC, известна като Segunda Marquetalia, се съгласи на едностранно прекратяване на огъня и освобождаване на пленници след преговори с правителството. Преговорите, проведени в Каракас, Венецуела, са третите под ръководството на левия президент на Колумбия Густаво Петро, който се стреми да сложи край на шестдесетгодишния конфликт в страната.

Споразумението, подписано от главния правителствен преговарящ Армандо Новоа и представителя на бунтовниците Валтер Мендоса, предвижда едностранно прекратяване на огъня от страна на Втората маркеталия-ЕБ (Боливарска армия) и освобождаване на пленници. Началната дата не е уточнена, но прилагането на деескалацията ще започне след издаване на президентски указ за спиране на военните операции.

Споразумението не ограничава правомощията на националните сили за сигурност и изисква бунтовниците да не остават въоръжени или в униформа в градските центрове или по пътищата. Среща между двете страни ще се проведе в Тумако, в щата Нарино, не по-късно от 20 юли, за представяне на споразумението за деескалация и определяне на социални и икономически проекти.

Segunda Marquetalia се отдели от историческото споразумение за прекратяване на огъня с партизаните от FARC от 2016 г. Колумбийското правителство води преговори и с Марксистката армия за национално освобождение (ELN) и основната дисидентска групировка на FARC – ЕМС.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване