Кралят на модата Джорджо Армани днес навършва 90 години

Дизайнерът Джорджо Армани, който е един от водещите имена в света на модата вече почти петдесет години, навършва 90 години. Въпреки напредналата си възраст, той продължава да работи с неугасим плам и страст. През юни представи нова колекция на Седмицата на висшата мода в Париж.

Армани, който вярва, че работата е противоотрова срещу нещастието, не възнамерява да се пенсионира. „Обличането на хората е голямата страст на живота ми,“ споделя той пред австралийското издание на „Esquire“. Той признава, че с времето настъпват промени, но продължава да се адаптира и да твори, запазвайки елегантния си стил и следвайки социалните промени.

Роден на 11 юли 1934 г. в Пиаченца, Армани още като дете се премества със семейството си в Милано. Първоначално иска да стане лекар и учи медицина в Миланския университет, но скоро разбира, че това не е неговото призвание. Започва кариерата си като декоратор на витрини и продавач в универсален магазин, а през 1964 г. започва работа за дизайнера Нино Черути.

През 1975 г., на 41-годишна възраст, основава собствена марка с подкрепата на приятеля си Серджо Голиати. С времето създава модна империя, която включва марки като „Giorgio Armani“, „Emporio Armani“ и „Armani Exchange“, с приходи от около 2,5 млрд. долара за 2022 г.

Армани става известен в Холивуд, след като облича актрисата Даян Кийтън за наградите „Оскар“ през 1978 г. и Ричард Гиър за филма „Американско жиголо“ през 1980 г. Той е първият дизайнер, който предлага на известни личности да ги облича за големи събития. Днес облеклата му са предпочитани от звезди като София Лорен, Кейт Хъдсън, Жулиет Бинош, Кейт Бланшет и Лейди Гага.

Според Армани стилът е начин на мислене, който се превръща в поведение. Тъмносиният е неговият предпочитан цвят, защото съответства на неговата прагматична и сдържана личност. Успехът, според него, се дължи основно на упорит труд и вяра в собствените идеи.

Макар че вече се замисля за бъдещето на своята корпорация след него, Армани остава активен и вдъхновен. Неговата сестра и племенници заемат ключови позиции в компанията, а дългогодишният му сътрудник и създадената благотворителна фондация вероятно също ще имат роля в бъдещето на модната му империя.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване