Леко поскъпване на храните от началото на годината, пикът се очаква през март

От началото на годината се наблюдава устойчива тенденция на леко поскъпване на хранителните продукти, като брашното е поскъпнало със 17%, олиото с 20%, а маслото с 18% на годишна база. Това съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Според него пикът на цените се очаква през март, но той подчерта, че няма основание за паника, тъй като пазарът функционира нормално, а напрежението е по-скоро психологическо.

Иванов отбеляза световната тенденция към поевтиняване на захарта, докато цените на зеленчуците зависят от българското производство и вноса от Турция и Гърция. Той подчерта, че грубата намеса в пазарния механизъм не води до положителни резултати.

По повод опасенията от евентуално влизане на България в еврозоната, Иванов заяви, че не се очакват драстични промени, тъй като конкурентната среда ще регулира пазара. Той увери, че ситуацията остава стабилна и няма фактори, които да доведат до резки ценови скокове.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване