Мащабна антитерористична операция в Истанбул

Турските сили за сигурност проведоха обширна антитерористична операция в Истанбул, която беше насочена срещу финансовата мрежа на джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ДАЕШ). Според турския вестник „Хюриет“, операцията включва задържането на служители от обменни бюра и фирми за търговия.

Служители от Отдела за борба с тероризма на истанбулската полиция са извършили акцията миналата седмица след следене на компании, които се предполага, че са предоставяли финансова подкрепа на „Ислямска държава“. От съобщения на полицията, били забелязани значителни парични преводи към терористичната организация, включително и с използването на криптовалути.

Идентифицирани са лица, които се предполага, че действат във финансовата структура на „Ислямска държава“ в Истанбул, като работят в обменни бюра, фирми за внос и износ и международни логистични компании.

Силите за сигурност са задържали 11 заподозрени лица, включително сирийски и иракски граждани. Полицията е установила, че парите за ДАЕШ са били трансферирани в чужбина чрез системата „Хавала“ (Hawala) – неофициален метод за прехвърляне на средства, който позволява на отделни лица или групи да превеждат пари в различни държави чрез мрежа от нелицензирани и неофициални парични посредници.

Турция включи „Ислямска държава“ в списъка си с терористични организации през 2013 г. Оттогава страната е станала цел на групировката, като са извършени няколко самоубийствени нападения, бомбени атаки и въоръжени нападения, които са отнели живота на много хора и ранили стотици други.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване