Метеоритен дъжд ще има от края на юни до средата на август

Това лято любителите астрономи ще могат да наблюдават интересни небесни явления, включително няколко метеорни потока, активни от края на юни до средата на август. Най-добрите условия за наблюдение са в ясни, безлунни нощи далеч от светлините на градовете, предпочитано във високопланински местности, съветва физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия при БАН и катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

На 27 юни, в последните часове на нощта, ще има възможност за наблюдение на метеорния поток Юнски Боотиди, известен с бавните си ярки жълто-оранжеви метеори. Този поток е активен от 22 юни, а максимумът му ще бъде на 27 юни в 07:45 ч. българско време.

През лятото ще има още няколко атрактивни метеорни потока. Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди ще достигнат максимума си в нощта срещу 30 юли. Те ще се наблюдават най-добре в края на юли и началото на август, когато нощите ще бъдат безлунни. Общата активност на тези два потока е около 30 метеора за час.

Популярният метеорен поток Персеиди ще бъде активен от около 17 юли до 24 август, като максимумът му ще бъде на 12 август от 16:00 ч. до 19:00 ч. българско време. Тъй като това време е през деня за нашите географски ширини, Маркишки препоръчва наблюдение в нощите на 11 срещу 12 или на 12 срещу 13 август.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване