През последната седмица се наблюдава минимално поскъпване на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната, според Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който следи движението на цените на хранителните стоки на едро в България, се е покачил с 0,01% до 2,035 пункта, в сравнение с миналата седмица, когато беше 2,033 пункта.
Наблюдава се намаление в цената на оранжерийните краставици с 4,7% до 2,90 лв./кг. В същото време, оранжерийните домати поскъпват с 6,5% до 2,80 лв./кг, докато доматите от открити площи поевтиняват с 1,6% до 1,67 лв./кг. Зеленият пипер отбелязва леко поскъпване с 0,6% до 1,82 лв./кг.
Картофите са поскъпнали с 2,1% до 1,09 лв./кг, а морковите са поевтинели с 0,7% до 1,16 лв./кг. Зрелият лук е поскъпнал с 1,4% до 1,13 лв./кг, докато зелето е поскъпнало с 8,2% до 1,13 лв./кг.
При плодовете, лимоните поскъпват с 4,8% до 3,30 лв./кг, а бананите с 3,3% до 2,81 лв./кг. Цената на прасковите се е увеличила с 0,2% до 2,34 лв./кг, докато кайсиите са поевтинели с 8,3% до 2,55 лв./кг. Дините са поевтинели с 1% до 0,62 лв./кг, докато пъпешите са поскъпнали с 12,1% до 1,15 лв./кг.
Цената на кравето сирене е нараснала с 0,3% до 11,02 лв./кг, а на кашкавала тип „Витоша“ с 0,2% до 16,79 лв./кг. Киселото мляко с масленост 3 и над 3 процента е поскъпнало с 4,2% до 1,30 лв. за кофичка от 400 гр., докато прясното мляко с 3 процента масленост е поскъпнало с 0,3% до 2,28 лв./литър.
Цената на пилешкото месо се е повишила с 1,6% до 6,46 лв./кг, докато яйцата (размер М) са поевтинели с 2,7% до 0,29 лв. за брой.
Оризът е поевтинял с 1,8% до 3,31 лв./кг, а лещата е поскъпнала с 0,6% до 4,35 лв./кг. Зрелият фасул е поевтинял с 0,6% до 4,23 лв./кг.Захарта е поевтиняла с 0,7% до 1,99 лв./кг, докато олиото е поскъпнало с 0,2% до 2,78 лв./литър.
Цената на брашното тип 500 е намалена с 3,1% до 1,32 лв./кг, а кравето масло (пакетче от 125 грама) е поскъпнало с 2,2% до 2,79 лв. за брой.
Данните показват относително стабилни цени с незначителни колебания, което предполага леко увеличение на разходите за някои основни хранителни продукти през изминалата седмица.