МВР откри дрога за 400 000 лева при акция в София, Стара Загора, Варна и Бургас

Схема за разпространение на наркотици беше разбита от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) при специализирана операция, проведена едновременно в София, Стара Загора, Варна и Бургас. Открита е дрога на стойност около 400 000 лева, включително над 12 кг канабис, 2,3 кг метамфетамин и 30 грама кокаин. Информацията беше оповестена на брифинг от представители на полицията и прокуратурата.

Заместник-директорът на ГДБОП, Боян Раев, заяви, че спецакцията е била проведена спешно, тъй като са били договорени доверителни сделки в различни градове. Всички договорки започнали от Бургас. Пет лица бяха задържани за 24 часа, като три от тях са с постоянни мерки за неотклонение, а двама се издирват. Един от арестуваните е вече осъждан. Наркотиците са открити в тайник в дома на един от задържаните и в паркиран на публично място стар автомобил.

Началникът на ГДБОП-Бургас, комисар Ради Пенев, посочи, че участниците в престъпната схема са комуникирали чрез мобилни приложения и личен контакт. Едно от лицата е пътувало със семейството си, използвайки това като алиби при проверки. В тайници са открити различни видове дрога, която е влизала от ЕС, а част от тях била планирана за износ към съседни държави.

Акцията е проведена на 6 юни 2024 г. Срещу тримата задържани са повдигнати обвинения за участие в престъпно сдружение и разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери. Организаторът на престъпното сдружение е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и е действал с изключителна конспиративност. Бандата е следена от ГДБОП от началото на 2024 г.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване