Наблюдава се застой на пазара на труда в ИТ сектора

programmer profession - man writing programming code on laptop computer

В предаването „UpDate“ с водеща Елена Кирилова, изпълнителният директор на Адеко България, Надежда Василева, коментира, че повечето мениджъри не осъзнават спешността за внедряване на изкуствен интелект (ИИ) въпреки големия интерес сред служителите. Според изследване, проведено от Адеко България сред 2000 висши мениджъри в Европа, 61% вярват, че ИИ ще промени бизнес средата им в следващите 3 до 5 години, но само 10% смятат, че технологията вече променя начина им на работа. Василева подчертава, че страхът от инвестиция, която не би се отплатила, и текущата икономическа ситуация забавят внедряването на ИИ в бизнеса.

Служителите са ентусиазирани да използват и научат ИИ технологии, но работодателите реагират бавно поради опасения от финансовите рискове и липсата на готовност. Страховете на мениджърите включват потенциално изтичане на поверителна информация чрез чатботове и несигурност дали инвестицията в ИИ ще бъде рентабилна. Въпреки това, изкуственият интелект вече се използва значително в процеса на подбор на персонал и предварителна селекция на кадри.

На пазара на труда, особено в ИТ сектора, се наблюдава застой, отразявайки световните тенденции. Ръстът на заплатите на ИТ експертите, който беше висок след пандемията, сега се забавя.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване