Недоволство в Аржентина срещу реформите на президента

В сряда аржентинската полиция използва лютив спрей срещу демонстранти пред сградата на Конгреса, където законодателите обсъждаха реформи, предложени от президента Хавиер Милей за либерализация.

Десетки демонстранти и няколко законодатели са получили медицинска помощ, според наблюдатели и опозиционни депутати. Поне петима опозиционни депутати са били хоспитализирани, след като полицията се опитала да изтласка протестиращите от сградата на Конгреса. Неправителствена организация за борба с институционалното насилие съобщи, че най-малко 40 души са получили помощ на място.

В Конгреса сенаторите разискваха реформите, част от които бяха одобрени с големи промени от долната камара през април, след като бяха отхвърлени в първоначалния си вид. Президентът Милей предложи пакет от мерки, включващи обявяване на едногодишно икономическо извънредно положение, разпускане на държавни агенции и приватизация на десетки публични компании, включително държавния авиопревозвач.

Други предложения включват намаляване на минималните пенсионни добавки и отслабване на защитата на работниците чрез въвеждане на по-дълги изпитателни срокове, което е било силно критикувано от лявата опозиция като разрешаване на масови уволнения.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване