ООН: Израел многократно е нарушавал законите на войната в Газа

Службата на ООН за правата на човека (OHCHR) съобщи, че израелските сили може да са нарушавали основните принципи на законите на войната, като не са правили разлика между цивилни и бойци по време на военната си кампания в ивицата Газа, предаде „Ройтерс“.

В доклад, анализиращ шест израелски атаки, които доведоха до значителни жертви и разрушения на цивилна инфраструктура, се посочва, че израелските сили „може систематично да са нарушавали принципите на разграничение, пропорционалност и предпазни мерки при нападение“.

Върховният комисар на ООН по правата на човека, Фолкер Тюрк, заяви, че изискването за избягване или минимизиране на цивилните щети при избор на средства и методи за водене на война изглежда последователно нарушавано от Израел.

Постоянната мисия на Израел към ООН в Женева определи анализа като „фактически, юридически и методологически погрешен“, твърдейки, че OHCHR разполага с частична картина на фактите, което прави правните заключения неправилни.

Докладът описва шест инцидента, случили се между 7 октомври и 2 декември, като предоставя оценка на използваните оръжия и методи.

Равина Шамдасани, говорител на Службата на ООН за правата на човека, подчерта важността на публикуването на доклада сега, особено след като са минали осем месеца от някои от тези атаки без достоверни и прозрачни разследвания. Тя призова израелските власти да проведат подходящи и прозрачни разследвания, добавяйки, че при липса на такива ще бъдат необходими международни действия.

Израелската офанзива е причинила смъртта на над 37 400 души в ивицата Газа. Тя започна след нападение от бойци на „Хамас“ на 7 октомври, което доведе до смъртта на около 1200 души и вземането на над 250 заложници.

Миналата седмица Службата за правата на човека на ООН заяви, че убийството на цивилни по време на израелска операция за освобождаване на четирима заложници може да се счита за военно престъпление, същото се отнася и за държането на пленници от палестинските екстремисти в гъсто населени райони.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване