Павликени е на крачка пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието

Заради безводието в Павликенско е възможно да бъде обявено частично бедствено положение. Кметът на община Павликени, Емануил Манолов, настоява за пускане на вода по каналите на държавната компания „Напоителни системи“ с цел повишаване нивата на местните водоизточници. Той е изпратил писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до отговорните министри на енергетиката, околната среда и земеделието.

Половината от селата в община Павликени са на воден режим. Частично решение за пет от тях може да бъде пускането на вода от язовир „Александър Стамболийски“ по каналите на „Напоителни системи“ за оросяване на дренажите на местните водоизточници и повишаване на нивата им. Водоснабдителното дружество „Йовковци“ ще покрие разходите, но на месец са нужни поне два милиона кубически метра вода, а дружеството има разрешение от Министерството на околната среда за 10 пъти по-малко количество. В същото време трите частни водноелектрически централи на язовира имат разрешение да черпят 25 милиона кубически метра вода на месец, пояснява кметът Манолов.

Кметът настоява спешно да бъдат отпуснати водни количества по двата напоителни канала, което е доказано решение през годините за селата Батак, Караисен, Сломер, Лесичери и частично Стамболово. Той предупреждава, че това лято може да се стигне до обявяване на частично бедствено положение и нови протести от страна на жителите на засегнатите села.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване