Петър Стойчев с историческо постижение в плуването

Българската звезда в плуването в открити води Петър Стойчев постигна изключително постижение, като счупи рекорда за Тройната корона. Тройната корона включва прекосяване на Ламанша, плуване около остров Манхатън и преминаване на канала Каталина в Южна Калифорния.

Стойчев завърши последната дистанция от 32,3 км в понеделник за 8 часа, 42 минути и 33 секунди. С това той завърши Тройната корона с общо време 22 часа, 8 минути и 46 секунди, подобрявайки предишния рекорд с 2 часа и 29 минути.

Тройната корона е постигната от 332 души от 1987 г., когато Алисън Стрийтър установява стандарта за маратонско плуване.

47-годишният Стойчев започна своята Тройна корона през 2007 г., когато прекоси Ламанша за 6 часа и 57 минути на 30-годишна възраст. Вторият му етап беше 6 часа и 28 минути плуване около остров Манхатън на 33 години.

С наблюдатели Дон ван Клив и Рокси Иполито, треньор Иван Златинов и членове на помощния екип Елина Сиафарис и Стивън Мунатонес, Стойчев завърши своята Тройна корона и петия етап от Oceans Seven. Това са най-трудните седем плувни маратона в света, администрирани от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), като правилата изискват плуване с текстилен бански без неопрен.

Освен Ламанша и Каталина, Стойчев вече е преодолял протоците Гибралтар, Кук в Нова Зеландия и Молокай в Хавай. На българина от Смолян му остават само Северния канал между Ирландия и Шотландия и протока Цугару в Япония.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване