Португалски топ банкер беше осъден на затвор по дело за подкуп на министър

Бившият шеф на банковата група „Ешпириту Санту“ (Espirito Santo) Рикарду Салгаду е осъден от съд в Лисабон на 6 години и три месеца затвор за подкупване на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, предава Ройтерс. Самият министър е получил 10 години затвор.

Според съдия Ана Паула Роза, налице е било „корупционно съглашение“ между Салгаду и Пиньо, който е работил в банката преди да стане министър през 2005 г. Съдът посочва, че Пиньо и съпругата му са ползвали офшорна сметка в Панама, за да укрият близо 5 милиона евро, които са получили от „Ешпириту Санту“ под формата на месечни плащания между 2005 г. и 2012 г.

Салгаду и Пиньо отричат вина, а адвокатите им обявиха, че ще обжалват присъдите. Адвокатът на Салгаду посочва, че клиентът му страда от Алцхаймер и по тази причина не може да бъде изпратен в затвора.

За Салгаду това е втора осъдителна присъда, като той в момента обжалва първата. През август 2014 г. „Ешпириту Санту“ е била спасена благодарение на държавна инжекция в размер на 4 милиарда евро.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване