Повече от 1000 души са починали в горещините по време на хаджа

Над 1000 души са починали по време на тазгодишния хадж в Мека, Саудитска Арабия, поради екстремно високите температури, предаде Ройтерс. Повече от два милиона души участваха в ежегодното мюсюлманско поклонение.

Повечето от починалите са египтяни, като броят на смъртните случаи сред тях е нараснал до 672 души, а 25 души са в неизвестност, според службите за сигурност и медицинските служби. Индонезийското правителство съобщи за 236 починали индонезийци, а индийската агенция за външни работи съобщи за 98 починали индийци. Смъртни случаи са регистрирани също сред поклонници от Тунис, Йордания, Иран и Сенегал, като общият брой на починалите тази година е най-малко 1114 души.

Египетската работна група, натоварена с разследването на смъртните случаи, обяви, че е спряла лицензите на 16 туристически компании и ги е предала на прокуратурата, обвинявайки ги за смъртта на поклонниците, тъй като не са ги регистрирали в официалната система на саудитските власти. Освен това, са потвърдени 31 смъртни случая в резултат на хронични заболявания сред официално регистрираните поклонници.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване