Президентът Радев започва консултации с парламентарните групи в 50-ото НС

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, преди да назначи проучващ мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС. Днес той ще разговаря с представители на първите три партии.

След две седмици от изборите още не е ясно дали Народното събрание ще успее да формира правителство.

Президентът Радев коментира: „В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата оттук нататък. Тяхна е отговорността.“

Консултациите започват с ГЕРБ-СДС в 9:00 часа. Лидерът на парламентарната група, Бойко Борисов, предложи формула за съставяне на експертен кабинет с номинации по ключови министерства от ГЕРБ.

След това президентът ще се срещне с ДПС, които ще получат втория проучващ мандат, ако първият се провали. Председателят на парламентарната група на ДПС, Делян Пеевски, подчерта необходимостта от нормално евроатлантическо правителство.

Третата партия, която ще се консултира с президента, е коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. Те остават в опозиция и отказват да подкрепят експертен кабинет, съсредоточавайки се върху политическата отговорност на правителството.

Разговорите продължават с цел намиране на подкрепа за формиране на стабилно правителство, което да продължи със съществуващата политическа програма на страната.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване