Продължава спада на цената на петрола на ОПЕК 

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера спадна до 81,30 долара за барел, съобщи петролният картел на своя сайт.

В петък цената на барел беше 81,93 долара.

Цената на петрола на ОПЕК се определя чрез т.нар. петролна кошница, която включва 13 сорта петрол за износ от страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или „Сахарска смес“ (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за „кошницата на ОПЕК“ е достигнат на 3 юли 2008 г., когато цената е била 140,73 долара за барел.

Цената на барел петрола се определя като средна аритметична стойност от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от „кошницата на ОПЕК“ предходния работен ден.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване