Туризмът в Италия с рекордни показатели през миналата година

Туризмът в Италия достигна рекордни нива през миналата година, като за първи път след пандемията от COVID-19 чуждестранните туристи преобладават.

Според италианския статистически институт ISTAT, броят на посетителите в местата за настаняване е нараснал с 13.4% и е достигнал над 134 милиона през 2023 г., което е най-високото ниво, регистрирано досега.

Общият брой на нощувките в хотели и други места за настаняване се е увеличил с почти 10% до 451 милиона. През 2023 г. чуждестранните туристи отново са преобладавали, след като вътрешният туризъм беше доминиращ по време на пандемията.

Италия, като известна туристическа дестинация, се опитва да регулира броя на посетителите на основните си атракции по време на пикови периоди. Например, Венеция въведе входна такса от 5 евро за еднодневни екскурзии през най-натоварените периоди, а други дестинации също предприемат мерки за контрол на туристическите тълпи.

Регионите Лацио и Ломбардия отбелязват най-голям годишен ръст на туризма през 2023 г. благодарение на увеличения брой посетители в Рим и Милано, обясняват от ISTAT.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване