Производството на какао в Гана спадна значително

Производството на какао в Гана достигна 429 323 метрични тона, което е по-малко от 55% от средното сезонно производство, според данни на регулатора “Кокобод” (Cocobod), цитирани от Ройтерс.

Катастрофалните реколти в Гана и Кот д’Ивоар – най-големият производител в света, повишиха световните цени на какаото от началото на годината. Заедно двете африкански страни представляват около 60% от световното предлагане.

Основната реколта от какао в Гана обикновено приключва до края на юни, а данните от “Кокобод” отразяват основната реколта за втория по големина производител в света.

Производството беше засегнато от неблагоприятни метеорологични условия, болести по дърветата, неформален добив и контрабанда.

На 21 юни “Кокобод” обяви началото на леката реколта в Гана, която обикновено допринася с по-малко от 10% от продукцията за целия сезон.

Годишното производство на какао в Гана е средно 800 000 тона през последните пет сезона, но последните три сезона показват спад.

Двата водещи региона за отглеждане на какао в Гана – Ашанти и Югозападният, имат най-голям принос за общия спад в производството.

Гана иска да отложи доставката на до 350 000 тона зърна за следващия сезон, въпреки че “Кокобод” отрече мащаба на прехвърлянето на договора.

Изпълнителният директор на “Кокобод” очаква производството да се върне до над 800 000 тона през следващия сезон, но анализатори смятат, че целта е твърде оптимистична.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване