Пуснаха отново на свобода хакера „Емил Кюлев“

Апелативният съд освободи Теодор Илиев, известен като хакера „Емил Кюлев“, и му наложи мярка „подписка“. Обвиненията срещу него са за проникване в системите на различни юридически лица, кражба на информация и изнудване.

Защитата на Илиев постави под въпрос дали той и „Кюлев“ са един и същи човек и дали всички престъпления в обвинението са извършени от „Кюлев“. Адвокат Людмил Рангелов посочи, че информацията за връзката между Теодор Илиев и компютърния персонаж се базира само на свидетелски показания, без фактически доказателства. Той подчерта, че компютърни престъпления не се установяват чрез свидетелски показания, което според него е грешка от страна на разследващите.

Защитен свидетел твърди, че Кристиян Георгиев, програмист, помагал на хакера, но защитата обясни, че двамата просто се познават от детството си, тъй като живеят в един квартал. Няма доказателства, че IP-адресите, от които са теглени данни, са свързани с Илиев. Компютрите и SIM-картите, иззети от дома му, вероятно принадлежат на приятелката му. Лаптопът на Илиев е счупен при задържането му, но техническа експертиза не е назначена.

Тричленният състав на Апелативния съд не успя да докаже, че престъпленията са извършени от Илиев. Не е установено и, че рекетът, за който свидетели говорят, е извършен от него. В обвинението липсват и точните дати на евентуалните прониквания в базите данни.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване