Радев: От върховенството на правото зависи развитието на България

Борбата за върховенството на правото е от ключово значение за развитието на България и е дълг на всички отговорни институции, професионалната юридическа общност и обществото, заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Съюза на съдиите в България, проведена в Президентството.

Представителите на Съюза на съдиите повдигнаха въпроси, свързани с реформата на правосъдната система, кариерното развитие на магистратите и ефективното взаимодействие между институциите. Президентът Радев подчерта необходимостта от обществено внимание към значението на правосъдната реформа и изрази съжаление, че темата е била използвана в 49-ото Народно събрание като параван за спорни конституционни промени.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че ефективността на разследванията във връзка с мрежата на влияние на Мартин Божанов-Нотариуса е показател за състоянието на правосъдната система. Президентът напомни, че многократно е настоявал за разкриване не само на извършителите на убийството на Божанов, но и на поръчителите и престъпните връзки между политика и правосъдие.

Също така беше подчертано, че прекратяването на дейността на временната комисия за проверка на дейността на Мартин Божанов в предишното Народно събрание не трябва да води до отслабване на обществения и институционалния натиск за разкриване на този важен случай за правосъдието.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване