Рано тази сутрин започна премахването на близо 40 незаконни постройки в Стара Загора

Под засилено полицейско присъствие днес започна поредното събаряне на незаконни постройки в Стара Загора. Рано сутринта багери започнаха премахването на здания, построени незаконно на общинско място в поречието на река Бедечка. На място нямаше напрежение, а част от живеещите в тези сгради наблюдаваха процеса.

Главният експерт Ангел Стоманярски обясни, че ще бъдат съборени 36 постройки, които са преминали през стандартната процедура по Закона за устройство на територията. Те имат издадена заповед на кмета за премахване, но след като не са били премахнати доброволно, сега се извършва принудително премахване. Половината от решенията са били обжалвани, но Административният съд в Стара Загора е постановил, че заповедта на кмета е законосъобразна.

Стоманярски посочи, че обитателите на тези постройки са се настанили незаконно след предишно премахване на подобни сгради преди няколко години и не са жители на района. Той подчерта, че на мястото не може да има строителство, защото е в поречието на реката.

Незаконните постройки ще бъдат премахнати в рамките на няколко дни, като акцията ще струва на общината около 50 хиляди лева. Районът ще бъде почистен напълно. Преди събарянето на всяка сграда се извършва оглед за наличието на хора и животни. В една от къщите е намерено куче и е извикан представител на общинския приют за безстопанствени животни.

Това е поредната акция за премахване на незаконни постройки в Стара Загора. Първата беше в ромския квартал „Лозенец“ през 2014 година. До момента местната администрация е премахнала близо 300 сгради.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване