Разследващи журналисти съдят OpenAI и Microsoft за авторско право

Американският Център за разследващи репортажи (CIR) е подал съдебен иск срещу OpenAI и Microsoft, обвинявайки ги в нарушаване на законите за авторското право чрез използване на неговото съдържание за обучение на платформи за изкуствен интелект.

Организацията твърди, че OpenAI е използвала нейното съдържание без разрешение и без да предложи компенсация, което нарушава авторските права на журналистите. Искът, подаден във федерален съд в Ню Йорк, описва дейността на OpenAI като основана на използването на произведения, защитени с авторски права, и се фокусира върху това как генерираните от изкуствен интелект обобщения на статии застрашават издателите.

В съдебния иск се твърди, че OpenAI е признала, че е използвала технология, свързана с чатбот, която е била свързана с издания, управлявани от CIR. Въпреки това, изкуственият интелект не е включвал информация за автора на историята или за авторските права.

Моника Бауерлайн, главен изпълнителен директор на CIR, казва, че загубата на контрол върху съдържанието, защитено с авторски права, ще доведе до по-малки приходи за разследващата журналистика и ще застраши други новинарски организации. Тя предупреждава, че способността на хората да развиват връзка с работата на журналистите чрез технологията за изкуствен интелект може да „прекъсне цялата основа на съществуването ни като независима редакция“.

OpenAI и Microsoft са също така обект на други съдебни дела за авторски права от различни медии и автори. Въпреки това, някои новинарски организации предпочитат да си сътрудничат с технологичните гиганти, като подписват споразумения за компенсации за споделяне на новинарско съдържание за обучение на технологиите им за големи езикови модели.

OpenAI заяви, че работи в сътрудничество с новинарската индустрия и си партнира с издатели, за да показва техните статии в продукти като ChatGPT и за да насочва трафика обратно към оригиналните източници.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване