Румен Радев: България трябва да развива ядрената си енергетика

Президентът Румен Радев подчерта важността България да бъде внимателна и да изисква ясна крайна цена при изграждането на нови ядрени мощности, тъй като проектите започват при едни условия, но завършват след 15-20 години при други финансови параметри. Той направи това изявление на международната ядрена конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“, организирана от Българския атомен форум (БУЛАТОМ).

Радев изрази готовност да работи с правителствата и парламента за по-голяма яснота и сериозни гаранции в ядрената енергетика. Той отбеляза, че има политическа воля за развитие на ядрена енергетика и иска продължение на процеса, започнат от служебния кабинет на Гълъб Донев през 2022 г., когато бе подписано споразумение с „Уестингхаус“ за диверсификация на ядреното гориво и бе решено „Фраматом“ също да доставя гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

Президентът подчерта, че България има право да изисква най-добрите условия за горивото на АЕЦ „Козлодуй“ и да се осигури истинска диверсификация. Той също така изрази задоволство от работата на българския екип в АЕЦ „Козлодуй“ и подчерта, че новият блок ще създаде нови работни места и ще подпомогне развитието на образованието и науката.

Радев акцентира върху значението на международното сътрудничество и обмена на опит за висока ефективност и безопасност в ядрената енергетика, като спомена подхода на други европейски държави за внедряване на малки модулни реактори. Той също така отбеляза, че ядрената енергетика остава незаменима за постигане на почти нулеви въглеродни емисии и енергийна независимост.

Президентът подчерта, че ЕС не може да постигне стратегическа автономия без устойчива и предсказуема цена на енергията, и критикува зависимостта на ЕС от внос на слънчеви панели от Китай. Той отбеляза, че преходът към зелена икономика изисква решения за съхраняване на енергия от възобновяеми източници и че използването на плодородна земя за ВЕИ е ограничено в България.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване