Русия шпионира в Северно море с цивилни плавателни съдове, съобщават белгийски медии

Белгийски медии съобщават, че Русия извършва шпионаж в Северно море, използвайки цивилни плавателни съдове. Това е установено чрез журналистическо разследване, което е засекло подозрителни движения в зони с подземни кабели, ветрогенератори и тръбопроводи.

Разследването е проследило 945 движения на 200 руски кораба, като в много случаи те са приближавали на по-малко от един километър от чувствителна морска инфраструктура. Преди месец беше съобщено за пет подозрителни кораба край белгийските брегове от началото на годината.

Белгийската служба за морска безопасност уточнява, че става все по-трудно да се преценява кои плавателни съдове служат за шпионаж, тъй като вече се използват не само военни, но и риболовни кораби. Съмнения будят плавателните съдове, които внезапно намаляват скоростта си. Белгийското правителство също подозира китайски кораби в шпионаж.

Медиите отбелязват, че основната част от подозрителните движения са засечени преди руското нападение срещу Украйна. Събраните данни могат да помогнат на Русия да планира саботажи.

В края на април миналата година, в Остенде, се проведе среща на няколко държави от ЕС, които решиха да обединят усилия за добив на енергия от Северно море и да се противопоставят на руското енергийно изнудване. Участваха Белгия, Дания, Германия и Нидерландия, към които се присъединиха Франция, Великобритания, Ирландия, Норвегия и Люксембург.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване