Рядък екземпляр от първото издание на „Хари Потър“ беше продаден за над 57 хиляди щатски долара на аукцион

Рядък екземпляр от първото издание на „Хари Потър“ беше продаден за над 57 хиляди долара на аукцион, съобщи Прес асосиейшън/ДПА. През 1997 г. са издадени първите 500 бройки на „Хари Потър и Философският камък“ от Дж. К. Роулинг.

Аукционът се проведе в Единбург, където е написана голяма част от книгата. Изданието се отличава с правописна грешка на корицата в думата „философски“ и двойно повторение на „една пръчка“ в списъка с оборудване на страница 53. Очакваната цена за книгата беше между 40 и 60 хиляди британски лири, а в крайна сметка беше продадена за 45 201 британски лири (57 хиляди долара).

Предишният собственик я е купил от книжарница на улица „Кенсингтън“ в Лондон. Аукционната къща я описва като „отлично“ издание. Първите бройки са издадени в ограничен тираж поради съмнения за успеха на книгата, но впоследствие романите за Хари Потър стават любими на цял свят. На аукциона бяха продадени още първо издание от 1998 г. на „Хари Потър и Стаята на тайните“ за 7560 британски лири и издание от 1997 г. на „Хари Потър и Философският камък“ с послание от Роулинг.

Сред другите ценни предмети на търга беше първото издание на „Казино Роял“ от Иън Флеминг с бележка до редактора Айън Смийтън Мънро, което беше продадено за 38 951 британски лири, и първото издание на „Когато бяхме млади“ от А. А. Милн от 1924 г., продадено за 15 120 британски лири.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване