С празнична програма Община Долна баня отбелязва празника си на Възнесение Господне

Днес община Долна баня отбелязва празника си на Възнесение Господне (Спасовден). По този повод общинската администрация е подготвила празнична програма, съобщи кметът Владимир Джамбазов.

Празненствата започват в село Свети Спас, където в храма „Свето Възнесение Господне“ ще бъде отслужена Света Божествена литургия от 08:00 часа.

В центъра на града от 10:30 часа кметът Владимир Джамбазов ще поднесе приветствие, последвано от празничен водосвет и музикална програма с участието на местни изпълнители и деца.

Кулминацията на празника ще бъде от 20:00 часа с изпълнение на народната певица Райна и празнична заря.

Историята на празника е свързана с Възнесенския манастир „Свети Спас“, разрушен от османците през 1660 година. След Освобождението на България, църковното настоятелство на село Долна баня възлага на проф. Кръстьо Митев да извърши разкопки на манастира. Откритите основи на древния храм водят до построяването на малък параклис, осветен на 29 май 1927 година. Тази дата става празникът на село Свети Спас.

До днес на ливадите пред параклиса жителите и гостите на града празнуват със събор и хора.

Празникът на град Долна баня се отбелязва съгласно решение на Общинския съвет от 14 май 2004 година.

Спасовден винаги се празнува в четвъртък на 40-ия ден след Великден. Според християнските вярвания на този ден Иисус Христос се възнесъл на небето. В народния календар Спасовден е свързан с култа към мъртвите и се вярва, че душите на покойниците се прибират този ден. Също така се счита, че ако на Спасовден вали дъжд, годината ще бъде плодородна, а реколтата обилна.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване