Shein подаде заявление за IPO в Лондон

Модният гигант Shein е подал заявление за излизане на борсата в Лондон, съобщи Wall Street Journal. Това е компромисно решение, след като плановете на китайската компания за листване в Ню Йорк се сблъскаха с трудности. През юни Shein подаде заявление за първично публично предлагане до британския орган за финансово поведение и китайския регулатор на ценни книжа, като сделката беше разрешена от Пекин. Някои дългогодишни инвеститори настояват за ускоряване на процеса на листване или обратно изкупуване на акциите им.

Основана през 2012 г., Shein бързо стана популярна с ултраевтините си модерни дрехи. Компанията, базирана в Сингапур, беше оценена на около 66 млрд. долара през миналата година. Shein произвежда дрехи на достъпни цени, като предвижда търсенето и произвежда малки количества. Преместването на листването в Лондон подчертава предизвикателствата пред китайските компании в САЩ.

През ноември Shein подаде заявление за IPO в САЩ, но регулаторът настоя за публично подаване на информация, което принуди компанията да търси алтернативи като Лондон, Хонконг и Сингапур. За да намали връзките си с Китай, Shein премести централата си в Сингапур и диверсифицира веригата си за доставки.

Въпреки популярността си, Shein е подложена на засилен контрол от Вашингтон заради веригата си за доставки и обвинения в използване на принудителен труд от китайския регион Синдзян. Shein твърди, че има „политика на нулева толерантност“ към принудителния труд, но американски законодатели и главни прокурори настояват за повече прозрачност.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване