След 37 години: Легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова падна

На турнира от Диамантената лига в Париж, украинката Ярослава Магучих постави нов световен рекорд в скока на височина, превъзхождайки историческото постижение на българката Стефка Костадинова. Магучих, която е на 22 години, успешно скочи 2.10 метра от първи опит, слагайки край на българската доминация в дисциплината.

Преди това украинката установи нов национален рекорд със скок от 2.07 метра, който осъществи с втори опит. Тя продължи своето впечатляващо представяне, преминавайки и през височините от 2.01 и 2.03 метра със втори опити.

На второ място в турнира завърши световната шампионка в зала Никола Олислагерс от Австралия със скок от 2.01 метра, докато трета остана Ангелина Топич от Сърбия, която изравни личния и националния си рекорд с 1.98 метра.

Стефка Костадинова беше поставила световния рекорд от 2.09 метра на планетарния шампионат в Рим през 1987 година. До този момент, най-доброто постижение на Ярослава Магучих беше 2.06 метра.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване