След поражение на партията му, премиерът на Белгия подаде оставка

Премиерът на Белгия, Александър де Кро, подаде оставка след като партията му понася поражение на изборите за Европейски парламент. Неговата партия не успя да получи повече от 7% от гласовете, изоставайки значително от десния „Нов фламандски алианс“ (N-VA), очаквано да спечели с 22% от гласовете, и крайнодясната партия „Фламандски интерес“ (Vlaams Belang), която се нареди на второ място с 17,5% от гласовете.

След изборите, де Кро заяви, че ще подаде оставка като министър-председател, но изрази увереност в силата на либералите и увери, че те ще се завърнат. Оставката му трябва да бъде предадена на белгийския крал Филип в понеделник.

Според протокола, де Кро трябва да остане действащ министър-председател в следващите месеци, докато продължават преговорите между белгийските политици за формирането на ново правителство.

Лидерът на N-VA, Барт де Вевер, който сега изглежда, че ще стане следващият министър-председател на Белгия, заяви след изборите, че победата е тяхна, въпреки че пътят към правителство може да е труден.

Ситуацията в Белгия е усложнена от политическите разделения между езиковите лагери, като страната е изправена пред продължителен период на спорове за съставяне на ново правителство. Миналия път това отнело 493 дни през 2019 година, а рекордът за продължителност на формирането на правителство в Белгия е 541 дни, постигнат през периода 2010-2011 година.

Максимилиан Кра, който беше част от партията на де Кро и беше избран за евродепутат, няма да заема поста. Той е обект на разследване за предполагаеми действия в полза на чужди държави като Китай и Русия и за упражняване на политическо влияние.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване