София вече е член на Изпълнителния комитет на „Юроситис“

София беше избрана за член на Изпълнителния комитет на „Юроситис“ (Eurocities) на последната годишна конференция в Клуж-Напока, Румъния, съобщи Столичната община (СО). Това членство ще предостави на София достъп до експертен опит и възможности за сътрудничество с други градове за подобряване на градските политики.

Кметът на София, Васил Терзиев, подчерта значението на това включване за устойчивото градско развитие и изрази гордостта pа града. Той заяви, че София ще използва тази възможност за подобряване на живота на гражданите, укрепване на партньорствата, привличане на инвестиции и развитие на визията си като динамична и напредничава европейска столица.

Като част от Изпълнителния комитет, София ще има пряк принос във вземането на ключови политически решения, засягащи градовете в Европа. Това ще гарантира, че нуждите и перспективите на София ще бъдат взети предвид на най-високо ниво на градското управление. София ще може да споделя своите иновативни решения и успешни инициативи с други европейски градове, насърчавайки културата на обмен на знания и взаимно обучение.

Столичната община информира, че София ще има възможност да ръководи съвместни проекти, насочени към градски предизвикателства като устойчивост, цифрова трансформация и социално приобщаване. Членството в международната мрежа ще даде видимост на София на европейската сцена и ще повиши привлекателността ѝ за потенциални инвестиции, туризъм и международни партньорства.

„Юроситис“ е мрежа от европейски градове, създадена през 1986 г., с цел подобряване на качеството на живот и благосъстоянието на общностите. Тя предоставя платформа за споделяне на знания и идеи, изследване на общи предизвикателства и разработване на иновативни решения. Към юни 2024 г. в „Юроситис“ членуват над 200 големи градове, представляващи над 150 милиона души от 38 страни в и извън Европейския съюз.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване