Спекулациите с позицията на България в НАТО пресякоха границите

На предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон България планира да предложи започване на мирни преговори между Русия и Украйна.

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че България ще предложи започването на мирни преговори между Русия и Украйна. Той изрази скептицизъм относно шансовете на България да бъде приета за посредник, подчертавайки необходимостта мирните преговори да са в съответствие с Устава на ООН и международното право.

Главчев съобщи и за готовността на България да окаже помощ на Украйна в размер на 80 милиона евро, но уточни, че страната няма да бъде неограничен донор. Той отхвърли като манипулативни предложенията за изпращане на български войски в Украйна.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че България няма да прави парични вноски, като отхвърли предложенията за изпращане на български войници в Украйна. Той подчерта стратегическата стойност на индустриалното сътрудничество с Украйна и потенциалните икономически ползи.

Президентът Румен Радев разкритикува подхода на България към конфликта в Украйна, наричайки го недостатъчен и безгръбначен. Той изрази несъгласие с финансовата помощ и доставките на оръжие за Украйна без заместващи гаранции и постави под въпрос позицията на България в НАТО. Радев също отказа да оглави българската делегация на срещата на НАТО във Вашингтон поради несъгласието си с дипломатическата позиция по отношение на Украйна.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване