Спор между Калин Стоянов и Васил Терзиев: Ще има ли огради по улиците около НДК

Новата организация на движението около НДК, отменена от Върховния административен съд (ВАС), предизвика спор между кмета на София Васил Терзиев и вътрешния министър Калин Стоянов. МВР настоява за обезопасяване на изградените места за паркиране и велоалеи с ограда, което според Терзиев може да доведе до транспортен хаос. Той заяви, че няма да постави огради и ще се бори срещу това решение.

Терзиев се оплака от липса на комуникация с МВР и подчерта, че София няма генерален план за движение от времето на предишния кмет Йорданка Фандъкова. Той ще поиска тълкувателно решение от съда относно прилаганите правила. Според него, всичко свързано с организацията на движението е незаконно от години, а сега критиките идват от тези, които са създали проблема.

Калин Стоянов настоя, че решението на съда трябва да се изпълни безусловно. Той инспектира бул. „Патриарх Евтимий“ и предупреди, че ще наложи глоба на зам.-кмета по транспорта за неизпълнение на съдебното предписание. Според Стоянов, всички изградени елементи трябва да бъдат обезопасени.

Терзиев се противопостави на поставянето на огради и заяви, че ще оспорва решението на съда. Стоянов предупреди, че неспазването на съдебно решение е престъпление и може да бъде сигнализирана прокуратурата, но не вярва да се стигне до арест на кмета.

Министърът посочи, че новата организация за движение в София е важна тема и затова лично е инспектирал улиците около НДК. Той покани Терзиев на разговор в сградата на МВР, за да се уточни дали ще бъдат поставени огради. Терзиев от своя страна заяви, че ще плати всички глоби по проекта с лични средства.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване