Столична община купува 18 нови трамвая

Столична община ще закупи 18 нови трамвая, които ще обслужват линиите №20 и №22. За целта е обявен търг на стойност почти 100 млн. лв., съобщиха от Спаси София.

Новите трамваи ще бъдат оборудвани с климатик, нисък под, безшумно придвижване и удобни салони. Лидерът на Спаси София, Борис Бонев, заяви, че това е само началото на модернизацията на градския транспорт в столицата, като над 1 млрд. лв. са предвидени за инвестиции в нови превозни средства. Той обясни, че с тези нови трамваи жителите на квартали като Дружба, Гео Милев, Подуяне и Красна поляна ще имат по-бърза и удобна връзка с центъра на града.

Според Спаси София, това са първите нови трамваи за тези линии след 1989 г. Партията подчертава, че модерните трамваи са важни не само за пътниците, но и за водачите, за които те са работно място.

Заместник-кметът по транспорт Илиян Павлов обяви, че предстои закупуването на още нови трамваи, тролейбуси и автобуси, и че голямата задача този мандат е подновяването на пътната инфраструктура. Следващата седмица започва разширението на ул. Опълченска до 6 ленти, като се работи и по други важни артерии като булевардите „Кн. Мария Луиза“ и „Джеймс Баучер“. Освен пътната инфраструктура, ще бъде обновена и инфраструктурата за трамваите.

Заместник-председателят на транспортната комисия на СОС, Андрей Зографски, отбеляза, че въпреки политическите атаки и опити за саботаж, общината продължава да работи по изпълнението на програмата си. Скоро ще бъдат обявени нови проекти, още превозни средства и програма за строителство на етажни паркинги в кварталите, което ще подобри паркирането и градската среда.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване