Светият Синод ще избере трима претенденти за нов Български патриарх

Светият Синод се събира на заседание днес, за да избере трима митрополити. От тях, в последната неделя на юни, ще бъде избран патриарх на Българската православна църква и Софийската митрополия.

Според устава на Българската православна църква, тримата избрани митрополити трябва да са навършили 50 години, да са управлявали епархия като митрополити поне 5 години и да се отличават с правилно православно мислене и примерен живот. Старозагорският митрополит Киприан обясни, че с тайно гласоподаване, тези трима митрополити, които получат мнозинство от 2/3 от 14 митрополита, ще бъдат представени на Патриаршеския избирателен събор през следващата седмица.

Доцент Костадин Нушев от Богословския факултет коментира, че след като имената на тримата кандидати са ясни, ще се оформи профилът на подходящия кандидат измежду тях. Суверенното право и решение ще бъде на делегатите от всички епархии на избирателния събор, които ще гласуват и изберат новия патриарх на Българската православна църква.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване