Световните лидерите се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75 години от създаването на НАТО 

Лидерите на страните членки на НАТО се срещат във Вашингтон, за да отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света. В срещата участват лидерите на 32 държави членки от Европа и Северна Америка. България е представена от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. В българската делегация участват още министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на външните работи Мария Ангелиева и полк. Невяна Митева, както и заместник-министърът на отбраната Аделина Николова.

Очаква се на срещата да бъдат взети решения за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО, продължаване на подкрепата за Украйна, както и задълбочаване на отношенията с партньорите на НАТО от Индийско-тихоокеанския регион. По време на събитието ще се проведе и церемония, отбелязваща 75-ата годишнина от основаването на пакта, която ще подчертае значимостта и ролята на Алианса в настоящата среда на сериозни предизвикателства пред сигурността на фона на продължаващата руска военна агресия срещу Украйна.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване