ТПС: На 90 км от бреговете на Северен Израел бе открит корабен товар на 3300 години, съдържащ стотици непокътнати чаши

На 90 км от бреговете на Северен Израел, на дълбочина от 1,8 км в Средиземно море, е открит корабен товар на 3300 години, съдържащ стотици непокътнати чаши, съобщи Израелската служба за антики, цитирана от новинарската агенция ТПС. Това е най-старият кораб, открит на такава дълбочина, и първото доказателство за способността на древните мореплаватели да преодоляват големи разстояния без видимост към сушата.

Откритието е направено по време на рутинно проучване на морското дъно от британско-гръцката компания „Инерджиън“. Израелската служба за антики идентифицира товара като ханаански съдове за съхранение от късната бронзова епоха, датиращи от 14-13 век пр.н.е.

Якоб Шарвит, ръководител на морския отдел на службата, посочва, че корабът вероятно е потънал поради буря или пиратска атака, явления, често срещани през късната бронзова епоха.

Работниците на „Инерджиън“ забелязват находката през 2023 г. и се свързват с Израелската служба за антики. Компанията сътрудничи с експертите, използвайки оборудван за дълбоководна работа кораб. Проучването разкрива потънал кораб с дължина около 12-14 метра, превозващ стотици съдове.

Намирането на тези амфори, използвани за транспортиране на масово произвеждани стоки, свидетелства за значими търговски връзки между региона на произход и древните близкоизточни земи.Това откритие е сравнявано с две други известни находки от късната бронзова епоха – нос Гелидоня и Улубурун, които са в близост до турския бряг и достъпни с нормално водолазно оборудване, и променя разбирането за способностите на древните мореплаватели.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване